logo

Spisfläkt ansluten

Om du vid en OVK-besiktning har fått anmärkningen ”spisfläkt ansluten” eller ”påkopplad spisfläkt” så kan du läsa vidare på denna sida för att få tips på hur du kan lösa det.

Spisfläkt över gryta på gasspis

Spisfläktar ska inte vara anslutna till frånluftsventilation eller självdragsventilation eftersom risken finns att matos ”trycks” in i badrum/WC eller till grannen.

Det är dock tillåtet att ha spisfläkt ansluten om du har ett så kallat Alliance-system men om du fått en OVK-anmärkning på att spisfläkten är ansluten så har du inget Alliance-system.

Det är relativt enkelt att få godkänd OVK om spisfläkt är ansluten

1.

Koppla bort slangen som går mellan spisfläkten och ventilationskanalen i väggen.

2.

Vid kanalöppningen i väggen: montera en ventil som är anpassad för antingen frånluftsventilation (googla ”frånluftsventil”) eller självdragsventilation (googla ”tallriksventil”) beroende på aktuell typ av ventilationssystem i byggnaden.

Om ventilen är eller blir inbyggd i väggskåp behöver du också se till att luft kan röra sig genom skåpet och till ventilen.

Det kan du göra genom att du exempelvis rymmer upp ett hål i skåpets överstycke eller monterar in galler på ett lämpligt ställe (ovansida eller på skåplucka etc).

3.

Konvertera spisfläkten till kolfilterfläkt.

Om du önskar ha kvar befintlig spisfläkt kan du montera på en kolfiltersats (alternativet är att byta till ny kolfilterfläkt).

Det finns olika varianter på kolfiltersatser (googla ”kolfiltersats spisfläkt”) och är du osäker på vilken modell som passar bör du kontakta tillverkaren för din spisfläkt.

Lycka till och hoppas OVK blir godkänd.

Skrivet av
OVK-center-Joonatan-Nyberg mini
Joonatan Nyberg
VD för OVK-center Sverige AB, bakgrund som energiingenjör och VVS-konsult.
Tagg
Dela artikel
Fel don/ventil, ska vara tallriksventil
Grundventilation saknas
Förbyggd ventilation eller förbyggd ventil