Hur länge håller en energideklaration?

Det är många som väljer att skaffa en energideklaration, men hur länge håller en sådan egentligen?

Den frågan får du ett tydligt svar på precis nu.

Hur länge håller en energideklaration?

En energideklaration håller alltid i 10 år innan den måste förnyas. Så om du äger en byggnad som har krav på att alltid ha en aktiv energideklaration måste du också se till att energideklarationen aldrig är över 10 år gammal, för då är den nämligen inte längre giltig.

Måste man alltid ha en energideklaration?

Nej, du behöver inte alltid ha en aktiv energideklaration. Men om du har en byggnad på över 250 kvadratmeter som ofta besöks av allmänheten måste du som tumregel ha en aktiv energideklaration. Likaså om du bor på ett ställe med nyttjanderätt, såsom i en hyresrätt eller en bostadsrätt.

Du ska även ha en aktiv energideklaration vid uthyrning av ditt egnahem eller din lägenhet, och så även vid försäljning av din bostad.

Regionala avvikelser

Energideklaration Stockholm

Vid en energideklaration i Stockholm är giltighetstiden 10 år. Det är alltså precis samma regler som gäller i Stockholm som för resten av Sverige, och detta då lagen om energideklaration är nationell och inte regional.

Energideklaration Malmö

Vid en energideklaration Malmö finns inte heller några regionala avvikelser, och detta av den anledning vi precis berättade om ovan.