Vad kostar en energideklaration egentligen?

Att göra en energideklaration är ett måste innan du ska sälja huset om du har en villa. Men även om du inte ska sälja huset är det en bra idé att göra en energideklaration. Detta då du alltid får reda på hur mycket energi huset drar och ofta även får konkreta förbättringsförslag.

Om det gäller en bostadsrättsförening måste det alltid finnas en giltig energideklaration. Detsamma gäller om fastigheten är privatägd och hyrs ut. Normalt är en energideklaration giltig i 10 år.

Men även om en energideklaration är allt ifrån obligatorisk till ”en bra idé” kostar den fortfarande pengar. Och exakt hur mycket pengar en energideklaration kostar är något vi går in på i denna artikel.

Vad kostar en energideklaration?

En energideklaration för en villa kostar i regel mellan cirka 3 500 och 6 000 kr exkl moms beroende på villans storlek och var i landet den ligger.

För ett flerbostadshus kostar en energideklaration i regel från cirka 7 000 kr exkl moms per fastighet. Tillkommande byggnader på samma fastighet brukar kosta från cirka 3 500 kr exkl moms. Storlek på byggnad och antal lägenheter spelar dock roll på priset.

Energideklarering av större kontor, köpcentrum, sjukhus med mera kostar omkring 2 kr exkl moms per kvadratmeter.

3 faktorer som påverkar priset för din energideklaration

1. Konkurrensen där du bor

En hög konkurrens mellan energiexperterna gynnar dig som kund då du således får ett lägre pris. Men som med allt annat gäller formeln utbud och efterfrågan. För även om konkurrensen är stor drivs priserna upp om efterfrågan är tillräckligt hög.

Men för att ge dig ett rakt svar säger tumregeln att en hög konkurrens ger dig ett lägre pris på din energideklaration.

2. Vilka tjänster som inkluderas

Det är skillnad på energideklarationsföretag som skickar ut representanter som ger dig ett snabbt svar på det viktigaste och sedan säger hej då. Idealt ska du få relevanta förbättringsförslag, en åtgärdsrapport och personlig rådgivning gällande vad varje föreslagen insats bidrar med för din villas elförbrukning.

Så grovt sett betalar du mindre om det företag du anlitat bara gör det viktigaste, och lite mer om företaget som utför energideklarationen har en representant som är mer grundlig och går igenom hela resultatrapporten med dig.

3. Din vilja/förmåga att prispressa

För att kunna få en billig energideklaration är det viktigt att du jämför offerter för energideklarationer från flera olika aktörer.

När du ber om offert från oss maximerar du alltså dina möjligheter för att få en billig energideklaration då vi är med och tävlar om att få dig som kund. En annan bra sak med att ta in offerter är att du enkelt får reda på vad som inkluderas i din energideklaration såsom exempelvis personlig rådgivning m.m.

Så skiljer sig priset beroende på var du bor

Pris för energideklaration i Stockholm

Vad en energideklaration i Stockholm kostar beror främst på den lokala konkurrensen och de faktorer vi nämnt ovan. Det finns inget som säger att energideklarationer i Stockholm skulle vara dyrare eller billigare jämfört med de priser som tas ut i andra större städer.

Pris för energideklaration i Göteborg

En energideklaration Göteborg kostar i regel lika mycket som en energideklaration i andra större svenska städer såsom Malmö och Stockholm.

Pris för energideklaration i mindre städer

Det finns oftast många företag som utför energideklarationer även i mindre städer. Om du bor i en mindre stad med en enstaka aktör som utför energideklarationer kan priset vara ganska högt, men som vi precis nämnt finns det oftast många aktörer som utför energibesiktningar även i mindre städer.

Svar på vanligt ställda frågor

Måste jag verkligen lägga pengar på en energideklaration?

Ja, om du ska sälja ditt hus måste du enligt lagen om energideklaration för byggnader lägga pengar på en energideklaration. Den svenska lag som reglerar energideklarationer har kommit till som en konsekvens av ett EU-direktiv som har som mål att minska energiförbrukningen i hela Europa.

Kostar energideklarationen olika mycket beroende på resultatet?

På energioptimeringsprotokollet ser du en siffra med ett betyg som går från A till G, där A är bästa betyg. Det är förstås fördelaktigt att få ett bra betyg på energideklarationen, men det är inget som påverkar det pris du betalar för själva energideklarationsarbetet.