Tips för energieffektivisering med energideklaration

När det gäller energieffektivisering är målet först och främst att minska energianvändning på smarta och innovativa sätt vilket i sin tur leder till mer hållbar miljö och lägre kostnader. Energideklaration gör det möjligt att utvärdera byggnadens energiprestanda och identifiera bristfälligheter som slösar bort energi. Regelbunden energideklarering hjälper också att hålla koll på utförda OVK-besiktningar och radonmätningar. För de flesta byggnader måste energideklaration förnyas vart tionde år eller så måste det åtminstone finnas en giltig energideklaration när fastigheten byggs eller säljs.

Vad görs under energibesiktningen?

Under inspektionen besöker energiexpert olika utrymmen i fastigheten för att analysera värme-, kyl- och ventilationssystem samt klimatskal. När alla uppgifter har samlats in reviderar energiexperten data och betygsätter byggnadens energiklass. Dessutom föreslås energisparande åtgärder i efterhand.

Om du är ivrigt att börja spara energi så snart som möjligt så finns här några tips som kan vara aktuella för dig:

• Koppla ur eller stäng av elektriska apparater efter att du har använt dem (laddare, dator, TV, skrivare, brödrost osv). Det kan bli en huvudvärk att koppla ur alla apparater varje gång men grenuttag med strömbrytare är en bra lösning i det här fallet.
• Med varje minskad grad av inomhustemperatur kan du enkelt spara 5 procent av energi.
• Om möjligt, investera i A-klass hushållsprodukter som lönar sig på lång sikt.
• Se till att disk- och tvättmaskin är fulla när du använder dem och minska vattnets temperatur.
• Planera i förväg! Om helgen ser solig ut – är  den perfekt att torka tvätt. Behöver du någonting från frysen till middag – tina mat på förhand för att slippa använda mikrovågsugnen. Kör du till jobbet, affären, skolan osv – fråga dina grannar, kollegor eller vänner om de vill hänga med.
• Byta ut vanliga lampor till LED eller andra energisparande lampor.
• Håll temperatur i kylen så jämnt som möjligt, bäst om det är 5°C i kylen och -18 °C i frysen.

För ett riktigt effektivt resultat är det bäst att konsultera en skicklig energiexpert som kan identifiera existerande brister och ge specifika åtgärdsförslag. På OVK-center jobbar vi med certifierade och erfarna energiexperter som gärna hjälper dig att effektivisera din energianvändning.

Det är värd att notera att även de minsta förändringarna inte bör tas för givet så om det känns överväldigande att ändra hela hushållet på en dag – ta din tid och börja med små steg!