Smarta sätt att spara energi i huset

Visst är det skönt att njuta av värme hemma med vinter på andra sidan fönstret. Men ibland händer det att man slösar bort värmeenergi utan att veta det. Om du upplever att det känns kyligt hemma trots att elementen gör sitt jobb är det dags att leta efter värmetjuvar. Så kan du inte bara minska kostnaden för uppvärmning utan även reducera din klimatpåverkan.

Här är några tips som kan hjälpa dig behålla värmeenergi i huset:

Möblering

Undvik att ställa olika föremål direkt framför elementen. Om möbler står för nära radiatorer kan den varma luften inte röra sig fritt och därför värms inte rummet upp. Du kan också behålla en del av värmeenergin genom att dra för gardiner eller persienner under nätterna men se till att de inte täcker element eftersom luftcirkulation hindras då.

Tätningslister och fönster

Utan en riktig isolering rymmer värmeenergin snabbt genom otäta dörrar, väggar, fönster osv. Utslitna lister kan orsaka stora energiförluster så glöm inte att hålla koll på dem. Genom att byta ut de gamla listerna kan du bli av med kallras och drag. Energieffektiva fönster med lågt U-värde (t.ex. 1,0–1,2) är ytterligare ett steg mot trivsamt inomhusklimat.

Isolering

Förutom dörrar och fönster bör du kontrollera bostadens isolering. Eftersom varm luft stiger uppåt strömmar en del av den ut genom taket. På grund av detta läckage kan det löna sig att investera i tilläggsisolering av vindsbjälklaget särskilt om den är tunnare än 35 cm. Isolering kan till och med vara en bra förebyggande åtgärd mot mögeltillväxt om det görs på rätt sätt.

Rätt vädring

Om du vill släppa in lite mer frisk luft är det bäst att vädra med korsdrag istället för att ständigt låta fönster stå på glänt. Innan du öppnar fönstren bör du dra ned termostaterna till noll så att elementen inte värms upp i onödan.

Eldstaden

Nuförtiden är det inte längre så vanligt att värma hus med eldstaden men kylan kan smyga in genom en skorsten. För att skydda hem från den kalla luften bör man alltid stänga spjället i skorstenen om man inte använder eldstaden.

Vill du ta reda på hur effektivt ditt hus använder energi och få individuella åtgärdsförslag för energi- och värmebesparingar är det vettigast att utföra en professionell energibesiktning på plats med hjälp av erfarna energiexperter. Du kan läsa mer om energibesiktningen här. Vill du veta mer om hur en OVK besiktning går till, så har vi all information du kan tänka dig vilja veta.